Παρασκευή 17 Μαΐου 2013



Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου


Γράφει ο Ερανιστής.
Ο Καρλ Φίλιππ Γκότλιμπ φον Κλάουζεβιτς (γερμ. Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz (1 Ιουλίου 1780 - 16 Νοεμβρίου 1831) υπήρξε Πρώσος στρατιωτικός και συγγραφέας περί της θεωρίας και πρακτικής του πολέμου.
Ο Καρλ Φίλιππ Γκότλιμπ φον Κλάουζεβιτς (γερμ. Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz (1 Ιουλίου 1780 – 16 Νοεμβρίου 1831) υπήρξε Πρώσος στρατιωτικός και συγγραφέας περί της θεωρίας και πρακτικής του πολέμου.
Στο σπουδαίο βιβλίο του Η Θεωρία του Πολέμου, οΠαναγιώτης Κονδύλης κάνει μια εκτενή εισαγωγή σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα Τουρκία και εξετάζει το θεωρητικό ενδεχόμενο της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών. Ολόκληρο το έργο και η εισαγωγή αποτελούν ουσιαστικά εφαρμογή της περιγραφικής θεωρίας της απόφασης, όπως την εκθέτει με εκπληκτική οξυδέρκεια στο εξαιρετικό βιβλίο του Ισχύς και απόφαση, το οποίο σάς συνιστώ ανεπιφύλακτα. Η Θεωρία του πολέμου, το βασικό έργο, ελάχιστα νομίζω διαβάστηκε στην Ελλάδα, αν και θεωρείται κλασικό στην διεθνή βιβλιογραφία για το φαινόμενο του πολέμου και τον μεγάλο Γερμανό θεωρητικό Κλαούζεβιτς. Οι τίτλοι των περιεχομένων είναι ενδεικτικοί:
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Ι. Πόλεμος και πολιτική: Clausewitz
1. Προκαταρκτική παρατήρηση
2. «Αμιγής» και «Πραγματικός» πόλεμος στην προοπτική της ανθρωπολογίας και της φιλοσοφίας του πολιτισμού
3. Πόλεμος και πολιτική ή Βία και ισχύς
4. Ο δρόμος προς τη σύνθεση
5. Η ιστορική θεώρηση και πραξεολογία
6. Η μέθοδος και η φιλοσοφία
ΙΙ. Παρέκβαση Α’: «Πολιτικοί» και «Στρατιωτικοί»

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ : Ημερίδα για τη Σχολική Ιστορία

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ), διοργανώνουν ημερίδα με θέμα Σχολική Ιστορία, για εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.
Η ημερίδα, η οποία θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και εργαστήρια, θα διεξαχθεί την Τρίτη 21 Μαϊου 2013 από τις 5.00μμ - 8.00 μμ,  στο Αμφιθέατρο Α018 στα Κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου Κύπρου επί της Οδού Καλλιπόλεως 75.
Για δηλώσεις συμμετοχής (όνομα ενδιαφερομένου και σχολείο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση  aha@ucy.ac.cy  και στο τηλέφωνο 22892180. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης

Ημερίδα  Σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου


Η ημερίδα με θέμα την Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου 1948- 1954 οργανώνεται από την Κεντριό Συμβούλιο της ΕΔΕΚ και το Ίδρυμα Βάσου Λυσσαρίδη. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στη Δημοσιογραφική Εστία επί της Λεωφόρου Ρ.Ι.Κ., Λευκωσία στις 10:00 το πρωί.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: