Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο απόρρητος Φάκελος Ντέϊφους στο διαδίκτυο


Η δικογραφία της υπόθεσης Ντέϊφους πλέον βρίσκεται στο διαδίκτυο. Ο απόρρητος φάκελος που χρησιμοποιήθηκε για την καταδίκη του Γάλλου αξιωματικού. 
Ο λοχαγός Αλφρεντ Ντρέιφους πέθανε δικαιωμένος στο Παρίσι στις 12 Ιουλίου του 1935, σε ηλικία 75 ετών, 29 χρόνια μετά από την λυτρωτική αθώωσή του.
Ολόκληρος ο απόρρητος στρατιωτικός φάκελος που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταδικαστεί - αν και αθώος - ο Γάλλος αξιωματικός του στρατού Αλφρεντ Ντρέιφουςδήθεν για «κατασκοπεία υπέρ της Γερμανίας», αποχαρακτηρίστηκε μετά από έναν και πλέον αιώνα κι αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από την Διεύθυνση Ιστορίας του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί όχι μόνο να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια για έναν συκοφαντημένο άνθρωπο, αλλά και να ξεσκεπάσει τις σκοτεινές μεθόδους της κατασκευής ενόχων και της ρατσιστικής προπαγάνδας.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013



 ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ  (1938- 1957)

 [...]"Παλιοί συμμαθηταί,
Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, 
κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, 
κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. 
Μην κλάψετε στον τάφο του, 
Δεν κάνει να τον κλαίτε. 
Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. 
Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ ¨

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης- Μάρτυρας του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα, γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία.



1.000 από τα 10.000 ευρήματα του μετρό παίρνουν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η «Πόλη κάτω από την πόλη» έχει μυριάδες μικρά και μεγάλα μυστικά και θαυμαστές ιστορίες. Αν έρθουν στο φως, προσελκύουν και ευφραίνουν κόσμο.
Αυτό θα γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αρχαίες γειτονιές που ανασκάφηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό θα «μιλήσουν».
Οι καλύτεροι μάρτυρες όταν έχουν φύγει οι άνθρωποι είναι, πλέον, τα έργα των χεριών τους, κινητά και ακίνητα. Κάποια, τα δεύτερα, θα πάνε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά με το βυζαντινό σταυροδρόμι στον σταθμό Βενιζέλου. Τα κινητά, που ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες, θα έχουν τον χώρο τους σε κάποιο κτίριο του στρατοπέδου, όπου θα λειτουργούν επισκέψιμες αρχαιολογικές αποθήκες.
Αυτό το σχέδιο θέλει χρόνο ώσπου να υλοποιηθεί. Οι αρμόδιες εφορείες προϊστορικών – κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, οι οποίες σκάβουν τόσα χρόνια σε όλο το μήκος του άξονα του μετρό, ετοιμάζουν μέσα στο 2014 μια μεγάλη περιοδική έκθεση με δύο σκέλη. Το ένα θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το άλλο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013






Cendari Summer School 2013


O οργανισμός CENDARI-  Ευρωπαϊκή συνεργασία ψηφιακών αρχείων, δέχεται αιτήσεις για συμμετοχή στο πρώτο Summer School που διοργανώνεται με θέμα Historical Sources and Transnational Approaches to European History.




Υποτροφίες απο το China Scholarship Council (CSC) της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


Το συμβούλιο παρχής υποτροφίων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας παρέχει ΜΙΑ (1) μεταπτυχιακή υποτροφία επιπέδου μάστερ, σε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φοίτησή του στην Κίνα κατά το ακαδημαϊκό έτος 1013- 1014.