Σάββατο 13 Απριλίου 2013




Wikileaks

Ο «χασομέρης» Παπαδόπουλος και ο «σκληρός» Ιωαννίδης.


Ως «υπέρμετρα διστακτικό και χασομέρη» περιγράφει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα το μέλος του Κογκρέσου Γουέιν Χέις. Ο Aμερικανός πολιτικός, που όπως φαίνεται από τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας επιζητούσε για μήνες μία συνομιλία με τον έλληνα δικτάτορα, τελικά κατάφερε να τον συναντήσει στις 15 Μαΐου 1973.

Αυτές οι πληροφορίες προκύπτουν μόνο από τηλεγραφήματα που οι ΗΠΑ επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν και παρουσιάζουν μονόπλευρα την αμερικανική στάση και οπτική απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας. Άλλωστε, σύμφωνα με πηγή του Wikileaks, αμερικανικά έγγραφα αυτής της περιόδου που ήταν αποχαρακτηρισμένα βρέθηκαν να επαναχαρακτηρίζονται ως απόρρητα.

Ωστόσο η νέα εφαρμογή του Wikileaks, την οποία αξιοποιούν «ΤΑ ΝΕΑ», δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης στοιχείων και από τηλεγραφήματα το περιεχόμενο των οποίων δεν είναι πλέον προσβάσιμο. Ενδεικτικά, για τον στρατιωτικό και δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη «Τα Νέα» εντόπισαν σε μη διαθέσιμα τηλεγραφήματα τους τίτλους: «Το προφορικό μήνυμα του πρεσβευτή στον Ιωαννίδη» τον Μάρτιο του 1974 (1974ATHENS048076) και «Πιθανός νέος ηγέτης ο Δημήτριος Ιωαννίδης - Μερικοί φόβοι» με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 1973 (1973ATHENS08297).

Λίγους μήνες μετά τις παρατηρήσεις του Χέις για τον Παπαδόπουλο (τηλεγράφημα 1973STATE093117) ο πρεσβευτής Τάσκα διατύπωσε τη δική του γνώμη για τον έλληνα δικτάτορα με αφορμή την πτώση του και το πραξικόπημα Ιωαννίδη. Σε τηλεγράφημά του (1973STATE234048), το οποίο διαβίβασε ο Κίσινγκερ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, ο Τάσκα τονίζει ότι η μεγαλύτερη αδυναμία του Παπαδόπουλου ήταν «η αναποφασιστικότητά του». Οπως γράφει γι' αυτόν ο διπλωμάτης, «απέφευγε την αντιπαράθεση με κάθε κόστος. Δίσταζε ακόμη και όταν ήξερε πως ο στρατηγός Ιωαννίδης ήταν απειλή για το μέλλον του. Αρνούνταν να πάρει μέτρα για να τον αντιμετωπίσει και να τον βγάλει από τα αθηναϊκά δρώμενα».

Στο ίδιο κείμενο ο Τάσκα χαρακτηρίζει τον Δημήτριο Ιωαννίδη «σκληροπυρηνικό», ο οποίος σχετίζεται, όπως γράφει ο διπλωμάτης, «με την εικόνα των βασανισμών και της σκληρότητας που ταλαιπώρησε το καθεστώς Παπαδόπουλου». Ακόμη, ο Τάσκα προδικάζει αποτυχία του Ιωαννίδη και εξηγεί ότι συμφέρον των ΗΠΑ είναι όλοι οι νέοι «αυτοδιορισμένοι» αρχηγοί του καθεστώτος να ταυτιστούν με τις αμερικανικές θέσεις. Προτείνει μάλιστα οι ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν στους δικτάτορες ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε κάθε χώρα παρακολουθούσαν στενά τα γραφόμενα στον διεθνή Τύπο σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Την 1η Ιουλίου 1973 ο βρετανός δημοσιογράφος Τσαρλς Φόλεϊ έγραψε στον «Observer» ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε υπηρετήσει στα Τάγματα Ασφαλείας. Τέσσερις ημέρες μετά το δημοσίευμα, τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο (1973LONDON07709) ασχολείται με τον Βρετανό δημοσιογράφο. Σε αυτό αναφέρεται ότι ο Φόλεϊ απολύθηκε το 1959 από τον «Observer», ότι συνέταξε τα ημερολόγια του Γρίβα στα μέσα του '60 και ότι διέμενε στην Καλιφόρνια. Επικαλούμενος άλλες πηγές, ο πρεσβευτής Ανενμπεργκ χαρακτηρίζει τον Φόλεϊ «ασυνείδητο» και το κείμενό του «έργο φαντασίας και κουτσομπολιού». 

Σε ένα ακόμη από τα διαθέσιμα τηλεγραφήματα ο πρεσβευτής Τάσκα στέλνει προς έγκριση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσχέδιο συνέντευξής του στο περιοδικό «Newsweek» (1974STATE189755). Σε μία από τις ερωτήσεις για το αν η CIA ήλεγχε τον Ιωαννίδη ο Τάσκα απαντά ότι «αν οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν Έλληνα αρχηγό -την οποία δεν έχουν - πιστεύετε ότι θα διάλεγαν τον Ιωαννίδη; Ας είμαστε σοβαροί». Σε σχόλιό του στο τηλεγράφημα ο Τάσκα λέει ότι συνεννοήθηκε με τον ανταποκριτή του περιοδικού να δημοσιευθεί η συνέντευξη αφού δοθεί το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον. «Πιστεύω ότι αυτή η δημοσίευση θα βοηθήσει να διορθωθούν κάποιες παρανοήσεις για την αμερικανική πολιτική στην Ελλάδα», γράφει ο διπλωμάτης.

Έναν χρόνο μετά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζακ Κιούμπις χαρακτηρίζει «χρήσιμη» την κατάθεση Ιωαννίδη στο δικαστήριο, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του και αρνείται να εμπλέξει στο πραξικόπημα την αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα ο Κιούμπις ζητεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να προσέξει γιατί και στην Ελλάδα κυκλοφορούν και άλλες ιστορίες που θέλουν εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας και στο πραξικόπημα στην Κύπρο.
Πηγή: TVXC

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρουσίαση Βιβλίου με τίτλο «Introduction to the History of Cyprus»


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Introduction to the History of Cyprus» την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 και ώρα 7:00μ.μ. στο Αμφιθέατρο της CYTA (Κεντρικά Γραφεία – Δασούπολη).  Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Ακαδημαϊκός Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

H πρόσκληση βρίσκεται αναρτημένη στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013




 ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 
ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012/13 

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, ώρα 8:00 μ.μ. 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΟΥΝ 
Η Τελετή Αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών για το Εαρινό Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού ΄Ετους 2012/13, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Κτιρίου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στην Πανεπιστημιούπολη, την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 και ώρα 8:00 μ.μ. 

Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.scribd.com/doc/135333990/Graduation-Ceremony-Guidelines-June-2013

Τρίτη 9 Απριλίου 2013




ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΡΙΤΟ ΕΝΔΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
27,28,29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Το Τρίτο Ενδοπανεπιστημιακό Συνέδριο Νεότερης Κυπριακής Ιστορίας θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο συνέδριο καλούνται να παρουσιάσουν τα θέματα των διδακτορικών ή των μεταπτυχιακών τους διατριβών απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου που ασχολούνται με τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία καθώς και απόφοιτοι του Τμήματος που έκαναν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές ή τα διδακτορικά τους σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Την οργανωτική πρωτοβουλία όπως και στα άλλα δύο προηγούμενα συνέδρια έχει ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Γιώργος Γεωργής.
Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα  ή στο email επικοινωνίας με τη Γραμματεία του Συνεδρίου.

Γραμματεία Συνεδρίου:
Μαρία Μαύρου 22892185/22892139
Κωνσταντίνος Κουράτος 22892021
Μιχάλης Σταυρή 99914208

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013



“Φάκελος Κύπρος”: Ο χάρτης που «κάρφωσε» τα διχοτομικά σχέδια της Αγκυρας και του Κίσινγκερ

MakariosKissinger01
Τον Αύγουστο του 2001 -και μετά από 14 χρόνια έρευνας- είχαμε φτάσει στο γλυκό τέλος, για να ακολουθήσει ένα ντελίριο πανηγυρισμών έξω από τα αμερικανικά αρχεία, στο College Ρark της Πολιτείας του Μέριλαντ. Κρατούσαμε πια στα χέρια μας τον ΧΑΡΤΗ που αναζητούσαμε χρόνια, και ο οποίος -σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της εποχής Κίσινγκερ, που μας βοηθούσε- θα έλυνε όλες τις απορίες μας και θα απαντούσε στα πολλά βασανιστικά ερωτήματα, που έχουμε όλοι στην Κύπρο και αρκετοί στην Ελλάδα. Μαζί με τον χάρτη είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε με διάφορους τρόπους, πάντα ΝΟΜΙΜΟΥΣ, τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγράφων του Κίσινγκερ για την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Χιλή, την Μπαγκλαντές και το Ανατολικό Τιμόρ.