Σάββατο 6 Απριλίου 2013


Α΄ Επιστημονική συνάντηση φοιτητών & αποφοίτων
του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου
και ιστορικών / ερευνητών





Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει συνέδριο φίλων και αποφοίτων του Τμήματος ΙΣΑ, στην Κακοπετριά. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, από τις 9:30 π.μ.- 8:00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου στην Κακοπετριά.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013



Η Μάχη του Βελεστίνου σε λαϊκή λιθογραφία
Η Μάχη του Βελεστίνου σε λαϊκή λιθογραφία

Ένας Πόλεμος που αφέθηκε ξεχασμένος από την Ιστορία (1897)

Πολεμική αναμέτρηση μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με αφορμή το Κρητικό Ζήτημα. Η πρώτη τουφεκιά έπεσε στις 6 Απριλίου 1897 και οι πολεμικές συγκρούσεις τερματίστηκαν στις 8 Μαΐου του ίδιου χρόνου με ήττα της Ελλάδας.
Στις αρχές του 1896 την Ελλάδα κυβερνούσε ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός με δημαγωγικές τάσεις. Εκτός από τα μεγάλα και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, είχε να αντιμετωπίσει και την κατάσταση στην Κρήτη, που βρισκόταν τότε υπό οθωμανικό ζυγό. Η διακυβέρνηση της μεγαλονήσου από τον ελληνικής καταγωγής Καραθεοδωρή Πασά είχε στεφθεί από αποτυχία. Τα φιλελεύθερο και φιλοδίκαιο πνεύμα του εξόργισε τους Τουρκοκρητικούς, οι οποίοι αποφάσισαν να καταστήσουν αδύνατη την περαιτέρω παραμονή του στο νησί. Ταραχές εξερράγησαν και δολοφονίες χριστιανών προκρίτων σημειώθηκαν, όχι κάτι ασυνήθιστο στη μακραίωνα διαβίωση μουσουλμάνων και χριστιανών στην Κρήτη.